Nuclear Energy Institute

Nuclear Energy Institute

A Home for Positive Energy

Nuclear energy emits no more greenhouse gas as solar, wind, biomass, or hydroelectric sources. It’s an energy supply harmonious with nature, and keeps our air clean. The Nuclear Energy Institute’s (NEI) new headquarters represents this clarity, and embodies NEI’s mission as a united voice for the nuclear energy industry.

The space is designed to meet the requirements for members and employees. NEI's public spaces and high-tech conference amenities facilitate networking and collaboration, while a 100 percent closed office environment supports quiet, heads-down work for employees.

NEI’s brand is revealed through clean design, flexible spaces and furniture, leading-edge technology, and color. The collaboration areas within the work environment capture the organization’s culture, contrasting nature and technology with openness and natural light, providing spaces to bring people together.

  • Project type
    Commercial Interiors
  • Architect
    FOX Architects; Wingate Hughes Architects
  • client
    Nuclear Energy Institute; KGO Project Management
  • awards
    IIDA Mid-Atlantic Pinnacle Award; NAIOP MD/DC Award of Merit, Best Interiors, Professional Services/Institutional Tenant over 25,000-SF; WBC Craftsmanship Award, Lighting Systems

Proactive Process and Open Dialogue

The project team utilized the principles of openness and connectivity in their project approach. From concept to completion, transparency was key. Keeping to the schedule was accomplished through constant dialogue and a phased work plan. The team built three floors in phases, providing unique high-end finishes and details.

An opening was cut into the slab for the center point of the design: a terrazzo monumental stair to connect the three floors. Whether coordinating the design details for the blue steel-and-glass stair structure, or making sure that portions of the ceiling remained open for late arriving A/V equipment, the team worked together to fine-tune the specifics.

The original LEED®-certification target was Silver, and we exceeded that goal through the use of green materials and construction methods to achieve LEED Gold®.

The Future is Now

From front to back of house — advanced technology is incorporated. In the multi-use meeting spaces, flexibility is enhanced with controls for lighting and A/V equipment managed by hand-held devices. The main conference room doubles as a 24/7 emergency response center, with specially designed round-the-clock systems to heat and cool the space. Sometimes used as one large room, the space can be divided into three separate meeting spaces, with walls that fold down from the ceiling. Ensuring sufficient room in the tight ceiling space for ductwork, piping, and the structure required for the movable walls demanded close interaction between the teams. Not a problem for DAVIS.

Photos by Ron Blunt